Sorgbearbetning

Att bearbeta sorg


Sorg är en normal och naturlig känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Sorg är alla de ofta motstridiga tankar och känslor som våra förluster väcker inom oss. Hur förlusterna upplevs är individuellt. Ofta förknippas sorg med dödsfall och skilsmässor. Sorgereaktioner kan dock utlösas av en rad olika förluster och förändringar. Exempel på händelser som kan utlösa sorg är separationer, relationsproblematik (till partner, föräldrar, barn, vänner, kollegor), att förlora en graviditet, egen eller annans sjukdom, att förlora ett husdjur eller att livet inte blev som du hade tänkt sig.  Oavsett om förlusten inträffade nyligen eller för länge sedan kan den fortfarande begränsa ditt liv. Kursen är utformad för att förlösa din sorg så att du åter kan delta helt och full i livet.

 

Oförlöst sorg beror nästan alltid på något okommunicerat av känslomässig natur. För att läka sorgen över en förlust behöver du ta reda på alla outtalade och okommunicerade känslor i relationen. Därefter hjälps vi åt att sätta ord på känslor och kommunicerar dem. Att släppa taget och gå vidare är vanliga råd vid förluster. Skulle vi inte göra det om vi bara visste hur?

 

”Tiden läker alla sår” är ett exempel på en myt som får oss att tro att vi kommer att må bättre bara vi låter tiden gå. Det finns människor som väntat i 20-30 år eller längre utan att må bättre. Tvärtom fördjupades deras smärta.

 

Sorgbearbetningen hjälper dig att bearbeta samt förlösa smärtan och sorgen över dina förluster. Erfarenhet visar att du då försonas med det förflutna och känner frid. Ett annat resultat blir att du får en öppnare relation till dig själv och andra, samt att du får ny energi och livslust.

 

Välkommen att höra av dig!

 

 

 

 

© Barbara Kjellström   info(a)effektum.se   0708-93 65 68