Om Barbara

 Barbara Kjellström – Författare

 

Som barn älskade jag att gå till biblioteket och smyga runt bland hyllorna och leta efter spännande eller roliga böcker. Ofta var belysningen dämpad, lokalen en aning dammig och det rådde en tystnad som fick mig att tassa på tå. En snäll bibliotekarie hjälpte mig att hitta böcker som kunde intressera en liten tjej och till slut var det boken om Kulla-Gulla som fick mig att knäcka läskoden. Sedan dess har det blivit många besök på olika biblioteket och i dag läser jag allt från barn- och ungdomsböcker, deckare, feelgoodromaner till facklitteratur om trädgårdsodling, mat och personlig utveckling.

    

I tonåren började drömmen om att skriva böcker ta form, men jag saknade självförtroendet att våga skriva eftersom mina föräldrar inte hade svenska som modersmål. Efter gymnasiet valde jag att utbilda mig till typograf och arbetade i flera år som projektledare på en marknadsavdelning och 2007 tog jag steget att starta reklambyrå. Det blev många intensiva år där jag fokuserade på att hjälpa företag med marknadsföring och kampanjer. Samtidigt funderade jag allt mer på vad nästa steg i karriären skulle bli. Hela tiden fokuserade jag på att hjälpa andra, men den som kanske behövde mest hjälp var jag själv och det föll sig naturligt att gå en utbildning i personlig utveckling som resulterade i att jag blev samtalscoach. I möten och samtal med andra människor blev jag ofta påmind om att jag hade förlorat mina första två barn sent under graviditeterna och att fanns få böcker i ämnet. Därför bestämde jag mig för att ta ledigt 2013 och skriva boken jag själv saknade. Dels för att bearbeta det som hänt mig, men framför allt för att hjälpa andra som också förlorat sin graviditet. Resultatet blev När det inte blev som du tänkt dig – om missfall, sorg och att våga igen och EKO-modellen – En personalhandbok om förlorad graviditet.

 

Sommaren 2016 åkte jag till Fårö för att delta i en författarvecka med planen att skriva klart en roman. Efter några dagar mejlade min man, Harald Kjellström, ett par sidor som han hade skrivit. Texten handlade om en kille som gick i högstadiet och bara hade fotboll i huvudet och var riktigt bra. Resten av veckan fortsatte vi att skriva, redigera och skicka sidor till varandra. När jag kom hem skrev vi klart boken Cosmo, som blev den första delen i ungdomsserien om Cosmo & Evil. Sedan dess har uppföljarna Evil (2017),  Cosmo 2 (2018) och Cosmo 3 (2019), Cosmo 4 (2020) och Cosmo 5 (2021) kommit ut. 

 

Med fem barn, varav ett med Downs Syndrom, har vi sett på nära håll hur svårt det kan vara att lära sig att läsa. Därför skrev vi barnböckerna om hundvalpen Frasse med tillhörande målarböcker. Genom att färglägga stimuleras motoriken vilket hjälper barnet i dess utveckling. Att öva med en penna eller krita ses som ett första steg i att lära sig skriva.

 

Under 2017 skrev och illustrerade jag kapitelboken Linnea & Lukas – Lönnfacket som handlar om två kusiner som löser ett mysterium och vänder sig till de som precis har börjat läsa. Utifrån samtal med Dyslexiförbundet har texten i boken större grad och radavstånd, är vänsterställd och utan några avstavningar och formgiven med ett typsnitt, allt för att göra det lättare att läsa.

 

Barnboken Lillebror i mitt hjärta kom ut hösten 2018 och är ett samarbetsprojekt med en författare och en illustratör och handlar om sorg och hur det är att förlora ett efterlängtat syskon som dör i magen. Som huvudpersonen i boken, Erik 6 år, säger: ”Hur kan någon vara död, som inte är född?” Min förhoppning är att boken ska vara ett stöd för barn och familjer i deras sorgebearbetning.

 

Jag är född 1965, uppvuxen i Stockholm, gift med författaren och musikern Harald Kjellström och tillsammans har vi fem barn, som alla har flyttat hemifrån. Sommaren 2018 valde vi att lämna storstadens stress och flytta närmare naturen tillsammans med vår dvärgschnauzer Frasse. Platsen vi fann och som har kommit att bli vår nya oas är Stallarholmen i Sörmland. Här får jag möjlighet att odla grönsaker och njuta av tystnaden.

Under mina promenader i området med Frasse började jag fantisera om orten och människorna vilket resulterade i en Feelgoodroman som Lind & Co gav ut som ljudbok sommaren 2021 och som pocket i februari 2022. Titel Inte vilken håla som helst - Från Strandvägen till Stallaholmen. Boken nominerades till Storytel Awards Feelgood, blev utsedd till månadens pocket hos Femina och var den mest lyssnade ljudboken i Strängnäs kommun. Hösten 2022 släpptes uppföljaren Inte vilken julmarknad som helst - Från brända mandlar till julefrid.

Under 2021 och 2022 släppte Camilla Danilda och jag böckerna Magic Vegan Julbord och Magic Vegan Vardag, utgivna av Isaberg förlag. Båda fyllda med växtbaserade recept. Följ oss gärna på Insta @magicveganfoodforyou

Nu fortsätter jag att skriva på den tredje delen i serien om Trädgårdsgatan och Charlotta Silverstake och hennes vänner. Arbetsnamnet är Inte vilken festival som helst och släpps hösten 2023. 

 

Barbara Kjellström

Barbara Kjellström

Foto: Jenny Harrysson

Barbara Kjellström

 

Född 25 augusti 1965, Stockholm

 

Författare, civilekonom och samtalscoach

 

Bor i Stallarholmen, Södermanland

 

Gift med författaren & musikern Harald Kjellström

 

Har fem barn och dvärgschnauzern Frasse

 

Medlem i Författarförbundet

 

Innehar stol 25 i Fåröakademien

 

Älskar att spendera tid i trädgården, sköta om grönsakslanden och laga mat av allt jag skördar, arbeta med lera (skulptur & dreja) och att vandra.